AMİK OVASINDA 'BEYAZ ALTIN' HASADI
Sonbahar girişinde Eylül ayındayız. Eylül ayı Anadolu genelinde hasat zamanıdır. Yaz sezonu boyunca yetiştirilen ürünler bu aylarda toplanır. Çiftçilerde tatlı bir telaş görülür bu aylarda. Yaz boyunca gözü gibi baktığı ekinleri toplayıp emeğinin karşılığını görmek ister.
Türkiye'nin en verimli arazisi olan Amik Ovası'nda pamuk hasadı başladı. Türkiye için stratejik bir ürün olan pamuk Türk ekonomisi için oldukça önemli. Ekonomi ve tarım için oldukça önemli olan pamuk "beyaz altın" olarak nitelendiriliyor. Beyaz altın olarak nitelendirilen pamuklar toplanmaya başlandı. Teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte artık pamukları makinalar topluyor, çiftçinin işini bir nebze olsa rahatlatıyor. Tarla işçilerinin bir günde topladığı ürünü pamuk toplama makinası saatler içinde topluyor, zamandan ve masraftan tasarruf elde ediliyor.
Amik Ovası'nda geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos aylarında su krizi yaşanmıştı. Çiftçiler ekinlerini sulamak için su bulamayınca ovanın ana yolunu trafiğe kapatarak eylem yaptılar. Suyun var olduğunu ancak verilmediğini iddia eden çiftçiler yolu trafiğe kapatarak seslerini yetkililere duyurdular. Bu su krizi sırasında ekili olan ürünler sıcaktan yandı ve bu da ürün verimliliğini düşürdü. Bu yıl geçen yıllara oranla daha düşük verim alınacak. Çiftçilerin bir sezon boyunca verdikleri emekleri boşa gitmiş sayılacak. Çiftçilerin en büyük şikayetlerinden birisi girdi maliyetlerinin çok yüksek oluşu. Özellikle mazot fiyatının 7 liranın üzerinde oluşu çiftçiyi zorluyor. Mazotun yanı sıra elektrik ve gübre fiyatları da oldukça yüksek.
Amik Ovasında; pirinç, arpa, yulaf, buğday, fasulye, mercimek, nohut, kavun, karpuz, pamuk, üzün, zeytin, sebze, meyve ve yer fıstığı gibi bir çok tarımsal ürünler yetişiyor. Bu da Amik Ovası'nı ülkenin en verimli topraklarından biri yapıyor. Amik Ovasının ülke ekonomisine katkısı oldukça büyük.