TÜKETİCİ HAKLARI KORUMA HAKEM HEYETİMİ
YOKSA ÜRETİCİ HAKLARI KORUMA HAKEM HEYETİMİ
MADDE 6- (1) Tüketici Hakem Heyetleri, Tüketici İşlemleri İle Tüketiciye Yönelik Uygulamalardan Doğabilecek Uyuşmazlıklara İlişkin Başvuruları Karara Bağlamakla Görevlidir.
Yani bu madde diyor ki; Tüketicinin maruz kaldığı usulsüzlük ve haksızlıklarda, bahse konu hakem heyeti TÜKETİCİNİN geçerli nedenlerini dikkate alarak, haklarını korumakla ve yasal ve vicdani olarak karar vermekle yükümlüdür.
Ben Didim efeler mahallesinde ikamet ediyorum. Her zaman olduğu gibi AYDEM elektrik dağıtımın düzensiz elektrik vermesinden, belli belirsiz zamanlarda elektriklerin gidip gelmesinden dolayı, kullanmakta olduğum elektrikli ev aletlerimde bozulmalar meydana gelmekte. Hatta aynı mahallede bulunan birlikte çalıştığım basın büromuzda da kullanmakta olduğumuz birçok elektrikli aletlerimiz arızalanmakta. Bu arızalanmalar, aletlerin bozulması az öncede belirttiğim gibi düzensiz elektrik verilmesinden kaynaklı olmakta. Bilinçli tüketici olarak elbette ki arızaya neden olan üretici hakkında, Devletimin bana tanımış olduğu hakkımı kullanmak en tabi hakkım değil mi?. Bu hakkımı savunacak, mağduriyetimin nedeni olan üretici hakkında yasal işlemi yapacak olan kim? TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ değilmi?. 4.cü Ayda meydana gelen ve AYDEM’in hatası nedeni ile mağdur olduğum cihazımın tamiri için, elektrikli ev aletini almış olduğum firmanın yetkili servis diye bana yönlendirdiği servis evime gelerek ev aletimi kontrol ettiğinde, arızalanan parçaların düzensiz elektrik verilmesinden kaynaklı olduğunu, tuttukları zabıtla da bildirdi. Bende haklarımı koruyacağına, mağduriyetimi gidereceğine, beni zorda bırakan dağıtım şirketinden, kaybımın karşılanması için talepte bulunacağına inandığım Söke İlçe Tüketici Hakem Heyetine dilekçe ve tutulan zabıtla müracaat ederek, şirket hakkında şikayetçi oldum.(Bu şikayetimden önce Üretici firma AYDEM’e kendi hatalarından dolayı meydana gelen mağduriyetimi karşılamaları için dilekçe ile müracaat etmiş, tamiratı gerçekleştiren firma tarafından tutulan tutanağı da dilekçeme ekleyerek şirkete vermiştim. Bu firma tarafından kendini savunan bir yazı ile bana ödemede bulunamayacaklarını bildirmişlerdi.)
TarafımaTüketici Hakem Heyetinden gelen karar yazısını aynen tırnak içerisinde sizlerle paylaşıyorum. İNCELEME VE GEREKÇE“” Yapılan dosya incelemesinde şikayete konu beko marka çamaşır makinasına parça değişimi yaparak 6930.14 TL fatura düzenleyen Ceba Teknik (Batuhan Can Durak)’ın Ticaret Bakanlığı servis bilgi sistemi”servis.gov.tr/genel/sorgu” web sitesi üzerinde yapılan incelemesinde görülmediği, firmanın yetkisiz servis olduğu anlaşıldığından Tüketici Talebinin Reddi gerekeceği düşünülmektedir.”” Karar; ”” Gerekçedeki nedenlerle Tüketici TALEBİNİN REDDİNE Kararın taraflara tebliğine, toplantıya katılan üyelerin oy birliği ile karar verilmiştir.2023/1214””
Şimdi sizlere soruyorum. Bu kararı verirken Ev aletini satan satıcı, Teknik servis, yada yetkili servis olarak beni yönlendirdiği şirket ve mağdur olan ben mi meydana gelen arızadan sorumluyuz, yoksa sadece servis bilgi sisteminden bakarak, gelen Teknik servisin yetkili servis olmadığını görerek karar veren Tüketici Hakem Heyeti midir.. Bu nasıl Tüketici Hakları Koruma Hakem Heyeti anlamış değilim. Üretici firmanın verdiği iddiayı dikkate alarak, Tüketicinin haklarını ve ifadesini yok sayan, geçersiz sayarak kararını veren Tüketici Hakları Koruma Hakem Heyeti kanuni ve vicdani huzur içerisinde midir.
Tekrar soruyorum “TÜKETİCİ HAKLARI KORUMA HAKEM HEYETİMİ, YOKSA ÜRETİCİ HAKLARI KORUMA HAKEM HEYETİMİ?.” siniz. Bir bilelim de bundan sonra yaşayacağımız mağduriyetlerde ona göre hareket edelim.
Her daim baki olan dileklerimle, Dost kalın, Dostlukla kalın, SEVGİYLE kalın