“PAMUK ALIM FİYATLARI BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI”
“PAMUK ALIM FİYATLARI BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI”
Sezgin, kütlü pamuğun 2021 üretim yılında 6,30 TL olan kilogram maliyetinin 2022 yılında 14 lira civarına çıktığını vurgulayarak, “Gübre, zirai ilaç, enerji gibi girdi maliyetlerine yapılan yüzde 300’ün üzerindeki zamlardan sonra pamuk alım fiyatlarını çok daha yüksek bekleyen üreticiler hüsrana uğramıştır.
“ PAMUK ALIM FİYATLARI BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI”
“ Pamuk destekleme primleri 2.20 TL’ye çıkartılmalıdır”
“Pamukta destekleme primleri hasatla birlikte başlatılmalı”
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde pamuk üreticilerinin sorunlarını dile getirerek, “ Pamuk alım fiyatları beklentilerin çok altında kaldı.” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz haftalarda TARİŞ tarafından 44 randıman 1 kilo kütlü pamuk için 22 TL, Çukobirlik tarafından 21 TL alım fiyatı açıklandığını hatırlatan Sezgin, üreticilerin beklentilerinin çok altında kalan bu fiyatlara rağmen piyasada pamuğun fiyatının daha da gerileyerek 15 TL düzeylerine kadar düştüğünü belirtti.
Sezgin, kütlü pamuğun 2021 üretim yılında 6,30 TL olan kilogram maliyetinin 2022 yılında 14 lira civarına çıktığını vurgulayarak, “Gübre, zirai ilaç, enerji gibi girdi maliyetlerine yapılan yüzde 300’ün üzerindeki zamlardan sonra pamuk alım fiyatlarını çok daha yüksek bekleyen üreticiler hüsrana uğramıştır. Düşük pamuk alım fiyatları, ekim alanlarının azalmasını ve rekoltenin düşmesini beraberinde getirme riski taşımaktadır. Üreticinin kâr etmesi ve üretime devam etmesi, sektörün sürdürülebilirliği ve Ülkemiz ekonomisi açısından çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Üreticilerin talepleri ve yükselen maliyetler doğrultusunda pamuk taban fiyatının 24 TL’nin altında olmaması gerektiğini belirten İYİ Partili Sezgin, pamuk destekleme primlerinin de artırılması çağrısında bulunarak “Dolar kuru 8,5 lira iken pamuk destekleme priminin 1,10 TL olduğu gerçeğinden hareketle üreticiler, mevcut dolar kuru göz önünde bulundurularak desteklerin 2,20 TL’ye çıkartılması gerektiğini belirtmektedirler” dedi.
Sezgin ayrıca desteklerin ekim-kasım ayında açıklanması ve ödemesinin bir sonraki yılın mayıs ayında yapılması nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu belirterek, “Destekleme primlerinin açıklandığı tarih ile ödemenin yapılacağı tarih arasındaki değer kaybı yüzde 50’den fazladır. Bu nedenle üreticiler, primlerin açıklandığı yıl üreticilere ödeme yapılması gerektiğini savunmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
Sezgin, Bakan Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
1- Pamuk üreticilerinin yaşadığı bu sorunlara yönelik çözüm önerileriniz nelerdir?
2- Pamuk destekleme primlerinin, piyasanın beklentisi doğrultusunda en az 2,20 TL olacak şekilde artırılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
3- Pamuk destekleme primlerinin ödemelerinde yaşanan gecikme nedeniyle üreticilerin yaşadığı mağduriyeti gidermek amacıyla, prim ödemelerinin hasatla birlikte başlatılması düşünülmekte midir?
HÜRAYDIN HABER
Ankara HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.