İYİ PARTİ AYDIN MİLLETVEKİLİ KARAKAŞ’TAN TORBA YASAYA SERT ELEŞTİRİ
İYİ PARTİ AYDIN MİLLETVEKİLİ KARAKAŞ’TAN TORBA YASAYA SERT ELEŞTİRİ
Madem muhalefetin görüşleri dikkate alınıyor, neden komisyonlarda bizim önerdiğimiz düzenlemeler yapılmıyor? Vatandaşın refahını artıracak maddeler neden eklenmiyor?”
İYİ PARTİ AYDIN MİLLETVEKİLİ KARAKAŞ’TAN
TORBA YASAYA SERT ELEŞTİRİ
“Alelacele Hazırlanan Torba Yasa”
“Müfettişler tek adam rejiminin silahşörleridir.”
“Böyle hukuk devleti mi olur?”
“Madem muhalefetin görüşleri dikkate alınıyor, neden komisyonlarda bizim önerdiğimiz düzenlemeler yapılmıyor?
İyi Parti Aydın Milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Ömer Karakaş, İçişleri Komisyonu’nda görüşülen “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine kapsamlı eleştirilerde bulundu. Karakaş, komisyon görüşmeleri sırasında birçok maddeye dair sert eleştiriler yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.
Eleştirisi Ömer Karakaş, teklifin “Saray bürokratları tarafından aceleyle hazırlanmış bir torba yasa” olduğunu belirterek, bu tür düzenlemelerin muhalefetin görüşleri dikkate alınmaksızın Meclis’ten geçirilmek istendiğini vurguladı. “Madem muhalefetin görüşleri dikkate alınıyor, neden komisyonlarda bizim önerdiğimiz düzenlemeler yapılmıyor? Vatandaşın refahını artıracak maddeler neden eklenmiyor?” diye sordu.
3. Madde Üzerine Eleştiriler 3. maddeyle ilgili konuşmasında Karakaş, bu düzenlemenin müfettişlere savcılarda bile olmayan yetkiler verdiğine dikkat çekti. “Bu yetkiler, vali ve kaymakamları zora sokacak ve hukuk devleti ilkelerine aykırıdır” dedi. Karakaş, kanun metnindeki “… Bu talep, vali ve kaymakamlar ile ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri tarafından gecikmeksizin yerine getirilir” ifadesinin kaymakamlar ve valiler için bir yükümlülük ve baskı oluşturduğunu belirterek, “Böyle bir hukuk devleti mi olur? Müfettişler tek adam rejiminin silahşörleridir.” ifadelerini kullandı.
16. Madde Üzerine Uyarılar Ömer Karakaş, 16. maddeyle ilgili olarak, GPS bilgilerinin özel bir şirketle paylaşılmasının vatandaşların güvenliği açısından büyük risk taşıdığını söyledi. “Devlet olarak elbette terörle mücadele kapsamında bu bilgilere erişim sağlanmalı, ancak GPS verilerinin özel şirketlerde saklanması yeni suç örgütlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayacaktır” dedi. Uzun müzakereler sonucunda GPS verilerinin saklama süresini beş yıldan üç yıla düşürdüklerini ifade etti.
31. Madde Üzerine Görüşler 31. maddeyi değerlendiren Karakaş, dernek ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların denetlenmesi ve idari destek sağlanmasının olumlu olduğunu belirtti, ancak bu kuruluşlara verilecek mali desteğin suistimale açık olduğunu vurguladı. “Bu tür mali destekler, yurt dışına para kaçırma veya teröre finansman sağlama gibi riskler taşır” diyen Karakaş, bu ibarenin kanun metninden çıkarılması gerektiğini söyledi.
33. Madde Hakkında Endişeler Karakaş, 33. maddeyle ilgili olarak, toprak edinerek geçici ikamet izni verilmesi düzenlemesini eleştirdi. Yabancı uyruklulara vatandaşlık ve geçici ikamet izni konularının bireylerin keyfi tercihlerine bağlı olmaması gerektiğini belirten Karakaş, “Ülkemizde yaşayan yabancı vatandaşların geçici ikamet izni için edinmeleri gereken mülkün sadece konut veya iş yeri olarak belirlenmesini talep ettim” dedi. Ayrıca, konut ya da toprak edinme yetkisinin neden bu sefer Bakana verildiğini sorguladı ve net bir çerçevenin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Milletvekili Karakaş, bu düzenlemelerin ülkenin hukuk devleti ilkesini zedelemeden, vatandaşların haklarını koruyacak şekilde revize edilmesi gerektiğini savunarak, kanun teklifinin birçok maddesinde iyileştirme yapılması gerektiğini belirtti.
HÜRAYDIN HABER
Aydın HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.