DİDİMDE YILIN AHİLİK UNVANI KADIN İŞLETMECİYE VERİLDİ
DİDİMDE YILIN AHİLİK UNVANI KADIN İŞLETMECİYE VERİLDİ
Ahilik kültürü yüzyıllar boyu Anadolu’da hüküm sürmüş sadece esnafı örgütlemekle kalmamış geleceğin zanaatkarlarını da yetiştirme görevini yürütmüştür.
DİDİMDE YILIN AHİLİK UNVANI KADIN İŞLETMECİYE VERİLDİ
Ahilik haftası Didim'de etkinlikle kutlandı. Odaya kayıtlı en eski kadın üyelere teşekkür plaketi verilirken, Didim'de yılın ahisi otel işletmecisi Ziynet İğneci seçildi.
Didim Mesleki Eğitim Merkezi bahçesinde gerçekleştirilen Ahilik Haftası kutlamalarına Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Belediye Başkan yardımcısı Yusuf Deveci, AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkçü, KOSGEB Aydın Müdürü Sadullah Dülger, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul, Esnaf Kefalet Odası Başkanı A. İhsan Kubaliç, Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Savaş Cengiz, Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ş. Sait Üstündağ, Okul Müdürü Hüseyin Şap, CHP İlçe Başkanı Nurettin Koçak, İYİ Parti İlçe Başkanı Vefa Berk Tezsezener, STK temsilcileri, oda üyeleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Kutlamalara Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlandı.Törenin açılış konuşmasını Didim Mesleki Eğitim Müdürü Hüseyin Şap gerçekleştirdi. Şap konuşmasında Ahilik kültürünün yüzyıllardır sürdüğünü ve esnaflığın temelinin burada atıldığını ifade ederek “Ahilik kültürü yüzyıllar boyu Anadolu’da hüküm sürmüş sadece esnafı örgütlemekle kalmamış geleceğin zanaatkarlarını da yetiştirme görevini yürütmüştür. Bizler de mesleki eğitim veren kurumlar olarak kendimizi Ahi kültürünün mirasçıları olarak görmekte ve Ahi Evran’ın telkinleri çerçevesinde çıraklar, kalfalar ve ustalar yetiştirmeye gayret etmekteyiz.” dedi. Şap konuşmasında okulla ilgili de bilgiler vererek “Bugün 470'e yaklaşan öğrenci sayımız ve 34’e varan kadromuz ve uyguladığımız 7 farklı programla, 35 meslek dalında aynı aşkla ve azimle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bir kişinin dahi talep etmesi halinde 184 meslek dalının her biri için eğitim açmaya hazırız. 2021-2022 eğitim öğretim yılında 248 kişiye ustalık, 159 kalfalık, 169 kişiye usta öğreticilik belgesi ve 53 öğrencimize de METAL diploması verdik. Bu sayılar Aydın’da Efeler ve Nazilli’den sonra en yüksek rakamlardır.” dedi.
Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul ise konuşmasında pandemi sebebiyle iki yıldır Ahilik Haftası’nı kutlayamadıklarını ifade ederek “Oda olarak 3100 üyemiz var. 2 yıldır Ahilik haftasını kutlayamadık. Daha önceki kutlamalarımızda Eski üyelerimizden Erkek esnafa veriyorduk, bu sene en eski kadın üyelerimize plaket vermek istedik. Şu an odamızda 800 kadın üyemiz var. Kadın üyelerimiz çoğalmaya başladı. Böyle olunca da bu sene bu şekilde olsun istedik. Ahi Evran Kültürünü anlattık. Bu kültür yardımlaşmaya ve dayanışmayı anlatır. Bu kültürü yaşatmamız lazım. İçimizde bu kültürü yaşatan esnaflarımız var. Biz de bunu yaşatmaya gayret ediyoruz.” dedi.
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muhammet Ali Künkçü Ahiliğin ayrı bir kültür olduğunu belirterek “Ahi Evran’dan bu yana ahilik üç temel üzerine kuruludur. Bunlar akıl, ahlak ve cesaret yani kahramanlıktır. Bu anlamda ahiliğin sürdürülmesi noktasında esnaflarımıza büyük görevler düşüyor.” dedi. Künkçü konuşmasında tüm Didimlilere yerel esnaftan alışveriş yapılması çağrısında bulundu.
Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca konuşmasında Ahiliğin Dünyanın en eski teşkilatlanması olduğunu ifade ederek, dönemin en eski iktisatçısı ve felsefecisi olan Ahi Evran’ın, bu meslek örgütünü mükemmel bir şekilde kurduğunu belirtti. Osmanlı’da bu teşkilatın lonca düzeni olarak devam ettiğini belirten Kaymakam Kuruca “Bu yalnızca bir iktisatça oluşum değil aynı zamanda felsefik bir oluşumdur. Ahi dediğimiz iyi huylu cömerttir, samimidir, hukuku uygular yalnızca iktisadi değil hak yolunda kurulan bir teşkilattır. Bugün Ahi Evran’ın kurduğu bu teşkilatı odalarla bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Yapmamız gereken şey bu kültürü dünyaya ihraç etmek ve öncü olmaktır” dedi.
Konuşmaların ardından yöresel halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. Ardından İlçe Kaymakamı Kuruca ve AYESOB Başkanı Künkçü tarafından ilçede yılın ahisi seçilen otel işletmecisi Ziynet İğneci’ye Ahilik kuşağı ve ahilik kıyafeti giydirilerek teşekkür plaketi verildi. Ardından ilçede yılın ahisi olarak seçilen kadın esnaflar Türkan Bilgin Kavak (Bayan Kuaför), Yadigar Demirci (Çay Ocağı İşletmecisi) ve Makbule Çakıcı’ya (Bayan Kuaför) ilçe protokolünce teşekkür plaketleri verildi. Kutlamanın sonunda davetlilere tavuklu pilav, ayran ile helva ikram edildi.
HÜRAYDIN HABER
Aydın HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.