DİDİMDE SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ
DİDİMDE SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ
3-4 Ekim “Dünya Yürüyüş Günü” kapsamında Didim Kaymakamlığı ve Didim İlçe Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirildi.
Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonunun (TAFISA) 1991 yılında Dünya Yürüyüş Günü adıyla başlattığı etkinlik kapsamında Ekim ayının ilk Pazar günü Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanırken, bu kapsamda Didim Kaymakamlığı ve Didim İlçe Sağlık Müdürlüğü öncülüğünden yürüyüş gerçekleştirildi.
Dünya Yürüyüş günü dolayısıyla Kent meydanında başlayan yürüyüşe Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, İlçe Sağlık Müdürü Ali Öztürk, İlçe Milliyetçi Eğitim Şube Müdürü Şakir Kır, Didim Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli katıldı. Yürüyüşte döviz ve pankartlar taşınırken, animasyon ekipleri de yer aldı.
Konuyla ilgili İlçe Sağlık Müdürlüğünce yapılan açıklamada "Vatandaşlarımızın katılımı ile halkımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş etkinliği planlanmıştır. Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılında başlatılan Dünya Yürüyüş Günü, fiziksel olarak aktif olmanın ve fiziksel hareketsizliğin küresel krizine karşı basit ve eğlenceli bir kutlama yöntemi sağlamaktadır. Ülkemizde de 3-4 Ekim günleri yürüyüş günü olarak kutlanmaktadır. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Fiziksel aktivitenin en önemli örneklerinden biri olan yürüyüş yapmak ise tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktiviteler bütünüdür. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017” sonuçlarına göre ülkemizde 15 ve üzeri yaş her 10 kişiden 4’ü yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yapmaktadır. Yetersiz düzeyde fiziksel aktivite sonucunda toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır. Fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığı düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazladır. Bununla birlikte oturmanın yeni sigara içmek olduğunu hatta yaşam süresini daha olumsuz şekilde etkilediğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın B.6 başlığının içeriği toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri kapsamaktadır. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel hareketsizliğin yol açtığı risklere karşı basit, etkili ve eğlenceli bir kutlama yöntemi sağlayan Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri ile gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmeyi teşvik etmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda fiziksel olarak aktif olmanın önemine vurgu yapılmaktadır." ifadelerine yerdi.
HÜRAYDIN HABER