Onurr

MANASTIR KOYU İMAR PLANLARI İPTAL EDİLDİ

MANASTIR KOYU İMAR PLANLARI İPTAL EDİLDİ

Didim Derneğinden bir müjde daha geldi

Didim Derneği Başkanı Filiz Çelik Hekimoğlu, düzenlediği basın toplantısında Manastır koyu imar planlarının iptal edildiğini duyurdu.

Didim’in en güzel koyları arasında yer alan Manastır koyuyla ilgili hazırlanan imar planları Didim Derneğince yargıya taşınmıştı. Dernek tarafından açılan yasal sürecin tamamlandığını ifade eden Didim Derneği Başkanı Filiz Çelik Hekimoğlu ve yönetim kurulu üyeleri düzenledikleri basın toplantısıyla son durumu anlattı. Dernek Başkanı Hekimoğlu Manastır koyunun planlarının iptal edildiğini dile getirerek “ Bildiğiniz üzere Mahkeme Manastır Koyun'un imar planlarını Bizim derneğin dava açma hakkı var diye davaya taşıdık. Didim Derneği üzerinden Manastır Koyun'un özelleştirme idaresi tarafından yapılan planı mahkemeye taşınmıştı. Bilirkişi lehte rapor vermişti. Didim'in lehine, planın iptal edilmesi gerektiğini ortaya koymuştu. Hem tetkik hakimi hem de savcı... Ancak karar biliyorsunuz bir tane plan notunun değişikliğiyle karşımıza geldi. İşin içinde siyasi bir şeyin olduğu belliydi. Çünkü üç önemli kurum olumsuz plana dair olumsuz görüş verirken otomatikman siz ne beklerseniz; hani plan iptal olacak. Planın iptal edilmeyip de üst mahkemeye taşnması gerekçeleri sadece bir plan notunun değişikliğiydi. Üst mahkemede kabul etti. Davayı ele aldı ve İdareler Kurulu kesin kararını verdi. Manastır koyunun planı iptal.. Bu Didim Halkı'nın zaferi. Oradaki yoğunluk artışı iptal oldu.” dedi.

Didim Derneği Başkanı Filiz Çelik Hekimoğlu ayrıca Sedef Koyu ile Sarıkum plajı arasındaki arazisinin tahsisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, yatırımların gelmeden önce altyapı sorunlarının çözülmesi ve ilçedeki var olan su sorunun çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Hekimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Yatırımların ani gelişi bizim için gerçekten korkutucu. Bizim derken Didim Halkı'nı kastediyorum. İkinci konu olarak hep karşınıza çıkan konu ne olacak? İki bin yedi yılında çevre düzeni planı kararıyla bahsedilen alan Sarıkum ve çevresinin Üst ölçekli planı var. 1 bölüm 25 binlikte turizm alanı gözüküyor. Emsali de 0.50 ama H yani yükseklik serbest orada. Şimdi burada planın tartışmasına girmek bence gündemi birazcık kaçırmak demek. Biz onun üstünde duruyoruz. Henüz daha plan yok. Uygulama planları gelmedi. Henüz plan kararlarının ne kadar çevresiyle uyumlu olacağı da gelmedi ama Bizim elimize gelen veri nedir? Didim halkın karşısına gelen bin yataklı otel var karşımızda. Peki biz ne yaşıyoruz son birkaç yıldır? Yaz döneminde özellikle su kıtlığı yaşıyoruz. Bu bir. Altyapı sorunu yaşıyoruz. Arıtmanın yetersizliğini yaşıyoruz. Kanalizasyon sorunu yaşıyoruz. Şimdi altyapı eksikliğiniz varken üst yapınızı istediğiniz kadar süsleyin. O kent çöker. Dolayısıyla yatırımlar gelecek. Bir de otellerin biliyorsunuz günlük su tüketimi konutlarından fazla. Otellerinkinin konutlardan yüksek olduğunu biliyorum. Şu an rakamsal büyüklük veremem bu konuda. Şimdi böyle bir sorunumuz varken barajdan da su almayacaksak hani didim turizm kentiyken biz bunu konuşalım istiyoruz. Yatırımlar tabii ki gelecek. Elbette ki imar planları çevreyle uyumlu olacak. Buna da tamam. Ama biz yatırım mevcut olanını kaldıramazken nasıl olacak? Gelecek ne olacak? Yani bunu bakanlıktan bu cevabı istiyoruz.

“YENİ YATIRIMLAR YENİ SORUNLARI DA GETİRECEK”

Çevre Şehircilik Bakanlığı olsun, İller Bankası, Didim'in içme suyunu çözmeden, temiz suya erişim her yaz sorunken, insanlar Akbük'te pislikler içerisindeyken, yani nasıl olacak? Böyle bir sistem mi olacak? Yani bu soruları sormakta yerden göğe kadar haklıyız. Dolayısıyla tahsise çıkan alanlar elbette olacaktır. Elbette ki imar planları olacak ama tahsise çıkacak bir kent var mı şu anda altyapısıyla? Bunu sorgulamamız lazım. Bunun için Büyükşehir Belediyesi'nden de, Didim Belediyesi'nden de, Çevre Şehircilik'ten de, DSİ'den de, İl Sağlık'tan da yani her kurumdan da Konuyu ciddi bir şekilde ele almalarını istiyoruz. O anlamda takipçisi olacağız. İmar planları bakılır, konuşulur, dava açılır falan ama sorun o değil. Sorun buradaki halkın gelecek nesillere bırakın sağlıklı bir kuşak doğa bırakması. Sağlıklı bir seneki sonraki yazı nasıl geçireceğimiz belli değil. Temiz suya erişim sorunken ve kanalizasyon ve arıtma tesisi sorunu ortadayken yeni yatırımların gelmesi bence sorunlara sorun ekleyecek. Biz bunu konuşulsun, tartışılsın ve çözüm üretilsin istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

HÜRAYDIN HABER