Onurr

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ve ÇEVRE KORUMA HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI ÇEVRE, DOĞA ve İNSAN DENGESİ

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ve ÇEVRE KORUMA HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI

ÇEVRE, DOĞA ve İNSAN DENGESİ

TMMOB JMO Merkez Denetleme Kurulu Üyesi, Jeoloji Mühendisi Hasan Kuru 5 Haziran Dünya Çevre günü nedeni ile basın açıklaması yaptı.

Kuru yaptığı açıklamada;

“Çevre, yani Doğamız, insan ve yaşamın sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Çevre ve doğa sosyal ve ekonomik faaliyetlerin bilimsel ve sürdürülebilir bileşkesi olmalıdır. Aksi düşünüldüğünde dünya üzerindeki yaşamın yok olması tehlikesiyle karşılaşacağız.

Çevre ve Doğa’ya bakış açısı ve çeşitli sosyal- ekonomik faaliyetlerin kısa ve uzun vadede etkileri konusunda yeterli yasal alt yapı ve toplumsal bilince sahip olamadığımız görülmektedir. Bu konuda uygulanan çevre politikaları değiştirilmelidir.

Bu amaçla Her şeyden önce;

*Verimli tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması ve çeşitli sebeplerle kaybedilen tarımsal arazilerimizin yarattığı ekonomik ve çevresel sorunlar,

*Madencilik faaliyetlerinin doğa, habitat, su kayakları, tarih, jeolojik ve coğrafi miras ve dokunun korunmasında karşılaşılan aksaklıklar ve yoksunluklar,

*Her türlü sanayi ve enerji yatırımlarında yaşamsal ve coğrafi açıdan sürdürülebilir yeterli etki değerlendirmenin yapılamaması,

*Eksik ve/ veya yeterli olmayan atık bertaraf tesisleri,

*Bilimsellikten uzak ve konusunda uzman olmayan çevreci yaklaşımın, faydadan çok yarattığı zararlar,

*Turizm bölgelerinde sahillere yapılan yüksek katlı turizm tesislerinin yarattığı, iklim sorunları, çevre, peyzaj sorunları ve görüntü kirliliği,

* Su kaynaklarının yanlış kullanımı ve yanlış uygulamalar sebebiyle hızlı ve aşırı kirlenmesi,

ve benzeri konular yasal olarak yeniden değerlendirilmelidir.

Kentleşme, turizm, ekonomi ve sosyal alt yapı planlamaları yapılırken çevre ve insan odaklı, kapsayıcı ve zamana bağlı sürdürülebilir etki değerlendirmeleri yapılmalı, ülkemiz ve gelecek nesillerimiz için bu konular yasal güvence altına alınmalıdır.

Bilim ve akıl her türlü gelişim ve faaliyeti çevre ve doğaya zarar vermeden sürdürebilme yetisi vermektedir. Yeter ki bilim ve akıl yaşamın her alanın da üstün gelsin.

Unutulmamalıdır ki çevre ve doğa yaşam kaynağımızdır. Çevre ve doğayı koruyarak yaşamı korumuş olalım.” İfadelerini kullandı.

Hasan Kuru   

TMMOB JMO Merkez Denetleme Kurulu Üyesi                                                                                                                               

 

HÜRAYDIN HABER