AYDIN İLİ ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE KOMİSYON TOPLANTISI
AYDIN İLİ ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE KOMİSYON TOPLANTISI
Aydında Orman yangınları ile ilgili komisyon toplanarak, olası orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler ve çalışmalar ile ilgili görüşmeler yapılarak karara bağlandı.
Aydın Valiliğinden yapılan açıklamada;
"Aydın ili Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Aydın Orman İşletme Müdürlüğü Toplantı salonunda Vali Yardımcısı Dr. Sayın Mehmet Gödekmerdan başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda orman yangınları ile mücadele çalışmalarına ilişkin ilimizde çıkabilecek orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler, yangın esnasında yapılacak müdahale çalışmaları ve yürütülmesi gereken faaliyetler görüşülerek karara bağlandı.
Orman yangınlarında güvenlik tedbirleri İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından sağlanacak
Yangın öncesi alınacak tedbirler kapsamında, ilimizde yaz aylarında yangına çok hassas ormanlık sahalarda nispi nemin düşük, hava sıcaklığının ve rüzgârın fazla olduğu günlerde sorumluluk bölgelerine göre Emniyet ve Jandarma ekipleri ile birlikte belirlenen güzergâhlarda araçlarla devriye gezilecektir. Arazöz ve su tankerlerinin yoldan geçmesine mâni olacak şekilde araç parkına izin verilmeyecek, caydırıcı devriye hizmetleri temmuz ve ağustos aylarında daha yoğun olarak yapılacaktır.
Amfibik yangın söndürme uçakları kullanılacak
Aydın Orman İşletme Müdürlüğümüzde yangın söndürme faaliyetleri için kiralık olarak görev yapan amfibik uçaklar bulunmaktadır. Amfibik uçaklar, su yüzeyine inerek su alma kabiliyeti olup 4500 litre suyu köpüğe dönüştürme özelliği bulunmaktadır. Çine-Topçam Baraj Göleti, Kemerbarajı Göleti ve Çine-Adnan Menderes Baraj göletin denamfibik uçakların inerek güvenli şekilde su alabilmeleri için, baraj göletlerindeki balık havuzları uyarıcı kırmızı-beyaz renklere boyanacaktır.Hava araçlarının denizlerden su alarak yangına katılması söz konusu olduğunda, Kıyı Emniyeti İşletme Müdürlüğü mahalli birimleri ve Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı ile irtibata geçilerek, güvenlik tedbiri almaları sağlanacaktır.
Hareket halindeki araçlardan yanan sigara izmariti atılmaması için eğitimler verilecek
Orman yangınlarının bir kısmı sönmemiş sigara izmaritlerinden çıkmaktadır. Araçlardan sönmemiş sigara atılmaması konusunda eğitim faaliyetlerine devam edilecek, bu şekilde hareket edenlerin 112Acil Çağrı Merkezi’ne ihbar edilmesi yönünde vatandaşlarımızın katılımı sağlanacaktır. Şoförler ve Otomobilciler odası bu konuda bilgilendirilerek oda üyelerine orman yangınları ile ilgili eğitim verilmesi sağlanacaktır.
Kurumuş ot, çalı ve benzeri yanıcı maddeler temizlenecek
Yangın mevsimi öncesi yangına hassas sahalardan geçen devlet demiryollarını, devlet karayolları ve bölünmüş yolların refüj alanında, ilgili kurumların istimlak alanı içinde bulunan kurumuş ot, çalı ve benzeri yanıcı maddelerin 3’er metrelik alanlarda ilgili kurumlarca temizlenmesi sağlanacaktır. İlimiz dahilinde yol inşaatı faaliyeti devam eden bölümlerde çalışan özel firmaların orman yangınlarına karşı dikkatli davranmaları konusunda gerekli uyarıcı bilgilerin verilmesi Karayolları Şube Şefliğince sağlanacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanlığınca, yangına çok hassas sahalardan geçen mahalle yolları kenarındaki kurumuş ot, çalı ve benzeri yanıcı maddelerin 5’er metrelik alanlarda temizlenmesi sağlanacaktır.
Orman Kanunu’nun 76. maddesi gereğince, orman alanına 4 km ve daha yakın mesafelerde, orman içi ve orman kenarındaki tarlalarda anız, bağ, bahçe ve zeytinliklerde ot, çalı vs. yakmak yasaktır.
Bu konuda çiftçilerin eğitilmesi, kritik yerlerde, ormana bitişik hububat tarlalarında yanıcı maddelerden arındırılmış 10 metrelik koruyucu bantlar oluşturulması işi,Kaymakamlıklar, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri iş birliğiyle takip ve kontrol edilecektir.İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince, teknik olarak toprak işlemesi mümkün olan zeytinliklerin altlarının sürülmesi ve hasat sonrası anız yakılmaması konusunda mahalle halkını bilgilendirmek amacıyla eğitim çalışmaları yapılacaktır.
Orman İşletme Müdürlüğünce yangın ihbarı alındığında, yangın söndürme çalışmaları öncelikle orman idaresi yangın organizasyonu bünyesinde yapılacaktır. Büyüyen orman yangınlarında disiplinli bir çalışmayı temin amacıyla İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde (AFAD) veya Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığında (GAMER) idare heyeti kurulacaktır. Bu heyete Vilayetten, İl Jandarma Komutanlığından, Söke Garnizon Komutanlığından, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden, Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığından, Büyükşehir Fen işleri Daire Başkanlığından ve Orman teşkilatından yetkili birer personel iştirak edecektir.
Yangın sonrası alınacak tedbirler kapsamında, yangın mahallinde yangının tamamen çevrilerek kontrol altına alınmasından sonra yangını soğutma (tamamen söndürme) çalışmalarına başlanacak, yanan saha en kısa zamanda temizlenerek gençleştirmeye alınacaktır.
Yanan alanlardan orman yetiştirilmesine elverişli alanlar, uygun teknik yöntemler kullanılmak suretiyle dikime hazır hale getirilecek ve ağaç dikim mevsiminde ağaçlandırılması yapılarak yeniden orman haline getirilecektir.Bu konuda gerekli uygulamalar, ilgili kuruluşların koordinasyonu ile zamanında yapılacaktır." bilgileri verildi.
HÜRAYDIN HABER